dijous, 5 de maig del 2011

Una Bona Neteja


Fa poc vaig adquirir una carrosseria i un xassís d’un Chaparral GT, aparentment de color blanc però, quan els comparo amb el meu vell xassís s’aprecia que aquest sí, és realment blanc i l’altre té un to més aviat marfil.
Les tres peces tene un tó diferent
El mètode ‘tradicional’ per tornar un cotxe blanc engroguit al seu estat original és submergir-lo en lleixiu durant una setmana o 10 dies. A vegades, aquest sistema no acaba de funcionar, normalment el tipus de lleixiu utilitzat no és prou eficaç a més, acostuma a deixar mal olor.Vaig utilitzar aquest mètode amb una carrosseria d’un Lancia 037 i no em va funcionar en absolut, per tant, cercaré un mètode més fiable i si es possible, més ràpid.

No fa gaire em van enviar un link d’un tutorial en anglès que explicava com blanquejar carcasses de vells ordinadors engroguits pel fum, pols o per l’acció del sol i la llum. El procés era bastant simple i els resultats impressionants, el problema és que aquest plàstic és més rígid que el nostre benvolgut butirat del que es componen els vells Exin i la reacció amb el compost miraculós és impredictible. Però suposo, que val la pena provar-ho.
La formula màgica la componen tres agents: Peròxid H202, Percarbonat de sodi i raigs UV. Dit així sembla cosa de frikies de la Quimicefa però, si ho traduïm només és: Aigua Oxigenada 110 volums, Detergent blanquejador per roba i raigs solars.
L’aigua oxigenada 110 volums la podem trobar en qualsevol farmàcia, també en botiges de electrònica, es fa servir per la fabricació de circuits impresos. S’ha de tenir molta cura en utilitzar-la, dur sempre guants i vigilar que en cap moment ens toqui la pell i molt menys els ulls. Té un 30% de concentració, i sempre es pot rebaixar amb aigua destil·lada. Ve envasada en un pot de plàstic opac, ja que la llum natural fa perdre les seves propietats.El percarbonat de sodi és el principal component dels productes miraculosos que treuen les taques de la roba com per exemple, l’anomenat Kalia Vanish OxyAction. Senzillament és un potenciador de l’oxigen i fa que el procés del H202 s’acceleri. No cal dir que es pot comprar en qualsevol botiga que tingui productes de neteja.
L'aigua oxgienada i la peca a blanquejar
El darrer component és el més barat, es tracta dels raigs solars. També podem optar per una làmpada amb llum ultra violeta que podem adquirir en qualsevol ferreteria o botiga de làmpades.També necessitarem un quart componen per poder ajuntar tots els ingredients, es tracta d’un recipient transparent on càpiga la nostra peça a blanquejar, hauria de ser lo suficientment gran per que hi càpiga i lo suficientment petita per no malgastar líquid. Una caixa de dotzena de bombons Ferrero Roche que prèviament haurem de buidar, serà el recipient perfecte.

Així dons, submergim la peça només, en aigua oxigenada de 110 volums i, li fiquem uns pesos per que quedi enfonsat. Amb de compte el situem al sol i li donem la volta cada 15 minuts, veiem que el líquid comença a actuar enseguida formant nombroses bombolles al voltant de la peça.

Al
cap d'una hora, ja es veu gairebé blanc del tot. Després d'unes dues hores, veiem com la peça a tractar a recuperat el seu color original a més, les taques produïdes dels gasos del pneumàtics quasi han desaparegut.
Podem veure el resultat comparant totes les peces una altra vegada.
Ara es veu clarament el color marfil de la carrosseria
Repeteixo el procés amb la carrosseria. El resultat és espectacular, el vell Chaparral de color marfil, torna a ser blanc.


Repetim el procés
Resultat final





 
Tot s'ha de dir que, en aquest cas, les peces no han estat gaire temps dins del líquid. Segurament, una carrosseria força més maltractada s’hauria de submergir durant més de temps. També s’ha de dir, que la neteja és igualment eficaç en carrosseries de colors.
 
El xàssis en aigua oxigenada
Com el plàstic dels vells Exins és molt porós i tou, de moment prescindeixo de ficar-li OxyAction, estimo que la reacció pot malmetre la peça ja que crec que tindrà tendència a augmentar de temperatura.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada