diumenge, 15 de gener del 2012

Restaurar un Exin


Després de restaurar amb èxit uns quants dels meus vells cotxes EXIN, he decidit fer una mena de resum de les diferents tècniques, eines i productes que he utilitzat per dur a terme aquesta tasca. Alguns coneixements ja els tenia gracies a la meva vella afició al modelisme estàtic d’avions i figures, altres els he adquirit en diferents pàgines web i fòrums de comunitats d’aficionats al slot.

Generalitats

Abans de començar a restaurar un model EXIN necessitem adquirir alguns coneixements sobre les particularitats del tipus de plàstic del que estan fabricats; el butirat. Al contrari dels plàstics utilitzats en modelisme que són més rígids i permeten treballar d’una manera controlada i neta, el butirat és molt més tou i porós i reacciona de manera més immediata a l’escalfor. De fet, és molt normal trobar xassis i carrosseries deformades a causa d’un sobreescalfament dels vells motors RX, sobretot en models dels anys 60 i 70.

Tampoc és un bon amic l’alcohol ni la gran majoria de dissolvents del mercat tot i així, l’autèntic enèmic del butirat el trobem en la acetona pura. Malgrat pot semblar una contradicció, la acetona és també el producte ideal i el que més s’utilitza per restaurar els vells models EXIN.

Una altra particularitat d’aquests petits bòlids, és que no s’aplicava cap tipus de pintura; són del color del mateix plàstic, això suposa un gran handicap ja que, no podrem fer servir massilla de modelisme per arreglar desperfectes ni pintar-hi a sobre per dissimular-los.

Això sí, el butirat és un plàstic que es pot polir perfectament amb diferents eines o materials, recordeu que una de les característiques dels cotxes EXIN era la perfecta lluentor de que feien gala.

Amb aquestes premisses, sembla que poca cosa podrem fer per restaurar un cotxe EXIN. De totes maneres, ens trobarem diferents graus de desperfectes i no sempre es limitarà en aplicar escalfor, acetona i poliment.

Malformacions

Generalment, si trobem malformacions en un model EXIN serà en el xassís a causa de l’escalfor del motor, molts cops el trobem lleugerament doblegat. La forma més senzilla de adreçar-lo serà forçant la peça al seu estat original, ajudant-nos d’una fusta, cinta adhesiva, cargols, etc. Un cop tenim la peça ben fixada, l’hem de submergir en aigua calenta fins que s’ha refredi. Si pot ser, repetir-ho una o dues vegades.
Adreçant xassís i carrosseria
Hem de tenir en compte la temperatura de l’aigua ja que, massa calenta arruïnaria de forma definitiva la peça; ens anirà perfectament aigua calenta de l’aixeta quan comença a molestar al tacte.

Un altra opció és amb aire calent, com el que proporciona un assecador de cabells. El problema és el poc control que tenim de la temperatura i podem malmetre la peça fàcilment. Es un sistema que no m’agrada en absolut però, ocasionalment ens pot anar bé.


Reconstruccions

Com ja he dit abans, el producte que ataca amb més força el butirat és la acetona. Sabent-ho, podrem reconstruir gairebé qualsevol forat, esquerda o fins i tot unir parts trencades. Simplement, amb un tros de butirat i un pinzell mullat amb acetona fabriquem una massilla que utilitzarem per reparar o unir les zones afectades.


La majoria de vegades, el fet de necessitar plàstic del mateix color del model ens suposarà un problema ja que, el butirat no es comercialitza. No obstant, podem reutilitzar el plàstic d’alguna part amagada del mateix cotxe o d’un altre del mateix color que descartem restaurar-lo.


Reconstrucció amb acetona

Una característica positiva del butirat és que es pot polir perfectament. Així dons, utilitzarem fulles de cúter i llimes de rellotger per rebaixar la massilla aplicada per que no es noti la reparació.



Continuarem polint la zona amb paper de vidre de diferent gra, que pot anar del 600 al 2000, per deixar la superfície ben llisa. Finalment, per tornar la brillantor característica dels mítics EXIN hi ha nombrosos productes que ens serviran com per exemple, el poliment líquid de la marca Titán o el Compound de Tamiya, els dos força assequibles.

Carrosseria polida
Per acabar la feina sempre hem de rentar les peces i 
treure la brutícia que hagi pogut agafar durant el procés. Simplement, amb aigua, sabó rentavaixelles i un raspall de dents o un pinzell.




Taques

Un dels casos més greus que podem trobar-nos, són les taques fosques en les superfícies al voltant de les rodes en alguns models. Aquestes, eren a causa dels gasos que desprenien els vells pneumàtics i penetraven dins del butirat degut a la gran porositat del plàstic. En els casos més greus són gairebé impossible eliminar-les. Altrament, submergint-lo durant 10 dies en lleixiu pot ser suficient per eliminar-les, però només és aconsellable si el cotxe és blanc, ja que el llegiu descolora lleument els colors. També, la utilització de productes pigmentats amb colors similars poden dissimular-ho; el betum o colors a l’oli, poden ser de gran ajut.

Personalment, el procés que m’ha donat més bons resultats és submergir-lo en aigua oxigenada de 110 volums i deixar-lo al sol durant unes hores, el resultat es espectacular, tot i que només ho he comprovat en taques superficial, pot servir per casos més severs.

Pintura

Un altre cas comú és el del cotxe que ha estat pintat i decorat segons el gust del propietari, la majoria de vegades amb un malt gust exasperant, per aquest cas tenim una bona solució.

Exemple de EXIN pintat
Hi ha diferents processos per tal de despintar un EXIN, jo utilitzo el producte domèstic LimpiaHornos Forza. També es pot utilitzar sosa càustica, però al ser un producte molt tòxic i perillós ho descarto.

Introduïm el cotxe dins una bossa de plàstic i el cobrim amb Forza, al cap d’un parell d’hores ho rentem amb molta aigua i un raspall de dents, si no queda del tot bé, repetim el procés.
Aplicació de FORZA




Lamentablement podem trobar-nos que desprès de despintar una carrosseria aquesta presenta rastres de pintura a mode de taques, per desgracia voldrà dir que el plàstic ha absorbit part dels pigments. Com he comentat anteriorment, per intentar netejar les taques, utilitzarem aigua oxigenada de 110 volums.

Fongs

Un altre del problemes freqüents són els fongs. Alguns cotxes, sobretot si han estat guardats en llocs humits durant molt de temps, adquireixen una espècie de capa enfarinada blanca en forma de motes que podem treure fàcilment rascant amb l’ungla. Si observem un model EXIN amb aquests síndromes tenim un problema.

S’ha d’anar molt en compte i, com si es tractes d’un malalt, el primer que em de fer és aïllar-lo. No oblidem que els fongs són essers vius i poden passar a un altre cotxe, igual com una epidèmia.
Detall de xassís amb fongs
Per eliminar-los hi ha diferents tractaments, el més conegut i eficaç és desmuntar tot el cotxe i introduir totes les peces en un bany d’oli durant un mínim de deu dies. L’oli a de ser suau i d’un color claret per evitar olors o tacar el color original del cotxe. Després d’una bona neteja amb sabó rentavaixelles, el malalt estarà com a nou.

L’oli ofega els fongs i els mata, hi ha altres mètodes, potser més ràpids, però aquest és el que menys afecta al butirat; no ataca ni a les peces cromades ni a la decoració ja siguin adhesius, calques o lacat.

Peces

En totes les restauracions, sempre tindrem un problema comú i inevitable; la pèrdua o ruptura de peces. Tenim varies opcions per aconseguir-les, malgrat gairebé mai seran les originals.

Les podem comprar on-line o presencialment a la botiga Slotmania de Barcelona que produeixen copies de peces de tots els models EXIN amb més o menys qualitat i a un preu de vegades excessiu.

Exemple de reconstrucció
Una altra via és aconseguir-les a fòrums com Slot Adictos o Pasion Slot, comprant-les o canviant-les a altres col·leccionistes o restauradors.També, podem contactar amb colleccionistes, per comprar o intercanviar peces, en el mercat de la plaça Masadas de Barcelona que és celebra el primer diumenge de cada mes, tret de l’agost.
Una de les millors opcions, és aconseguir la versió del model a restaurar d’algun col•leccionable de les editorials Planeta o Altaya, reproduïts per Tecnitoys, actual propietari dels motlles originals EXIN. En aquest cas, les reproduccions són exactes al original.

De totes maneres, hi haurà peces que no podrem aconseguir, ja sigui a causa d’un elevat preu o simplement no les trobarem. El fet que la majoria de peces són de plàstic rígid i van cromades, facilita la reconstrucció de les mateixes per tant, per poc que puguem, intentarem fabricar-les o reconstruir-les nosaltres mateixos.
Polit de parabrises
Un apartat especial són les peces transparents com per exemple els parabrises, molt sovint ens trobem amb petites ratlles o microrruptures, taques i brutícia, no ens hem de preocupar. Podem polir tranquil•lament la peça amb paper de vidre de 800 fins a 2000. Després, unes suaus passades amb Compound de Tamiya i el parabrises semblarà nou. Només cal tenir cura a l’hora de manipular la peça ja que, és molt fràgil i se’ns pot trencar.

Muntatge

Segellat amb soldador  
Molts cops, per restaurar un carrosseria, haurem de separar les petites peces que la conformen, com la safata dels pilots, el pilots, el parabrises, els radiadors etc. Són peces fetes d’un plàstic diferent i algunes d’elles cromades, normalment estan unides amb la peça principal mitjançant termo-segellat, al separar-les (ho podem fer amb la punta d’un cutter) guardarem els trossos de butirat que traguem, ja que els necessitarem per tornar a muntar-ho amb l’ajut d’un soldador d’estany, el resultat serà perfecte.



Cromats
Repintat de cromats

Moltes de les peces cromades amb el pas del temps han perdut la brillantor original. Hi ha restauradors que decideixen deixar-les tal qual es troben ja que, tornar a cromar-les és gairebé impossible. No obstant, podem utilitzar pintures metal•litzades de modelisme o simplement un marcador permanent de color plata, per simular d’una manera més que satisfactòria la lluentor d’aquestes peces .

Motor

Un altre apartat de les restauracions són els vells motors RX oberts, només els descartarem si tenen algun tallacircuit en el sistema del bobinatge. Ho podrem verificar fàcilment amb l’ajut d’un tester. Tots els demes problemes que pugui tenir un RX es poden solucionar amb una bona neteja.

De tota manera, és normal observar que el motor ha perdut potencia inclús desprès d’una bona restauració. Això és a causa del imant, que amb el pas del temps ha perdut les seves propietats, podem escollir en canviar-lo (en podrem trobar d’iguals o similars en botiges de slot) o simplement col•locant un nou imant de botó per imantar tot el conjunt.

Conclusions

En definitiva, podríem descartar cotxes que a simple vista semblen que no tenen solució, ja sigui per la carrosseria trencada, pintada, plena de fongs o simplement perquè el motor no funciona. Ens equivocaríem si ho féssim, cada cas per molt greu que ens sembli, té una solució o almenys podem intentar trobar-la. No hem de oblidar el nostre objectiu final; restaurar els vells cotxes EXIN perquè llueixin com si fossin nous.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada